Friday, December 11, 2015

Moist chocolate cake - versi bakar

Assalamualaikum. Lama benar blog tidak terisi dengan entry baru kan. Boleh dikatakan saya berehat dari aktiviti baking sejak beberapa bulan lepas. Tapi disebabkan ada permintaan khas yang tidak mampu saya tolak, saya kembali memanaskan oven semalam. Buat kek yang simple je iaitu kek coklat. Resepi dari blog kak azie kitchen. Saya memang mencari resepi yang mudah dan tak perlu dikukus ( malas nak keluarkan pengukus). Dan alhamdulillah saya jumpa resepi ni dari blog kak azie kitchen. Hasilnya memang sangat best dan kek pun moist walaupun dibakar. Memang saya akan buat lagi lain kali. InsyaAllah.

Jadi saya sertakan resepi kat sini. Senang nak buat lain kali.

Chocolate cake

Bahan- Bahan:

2 cup tpg gandum
3/4 cup serbuk koko
2tsp soda bikarbonat
1tsp b.powder
1tsp esen vanila
1 cup buttermilk ( 1tbsp cuka + susu segar)
1 cup minyak
2 cup gula castor
1tsp garam
2 biji telur gred A ( sy guna 3biji gred B)
1 cup air panas mendidih ( boleh tmbah kopi atau nescafe- saya guna air pns je

Cara penyedian:
1- Satukan semua bahan kecuali air panas mendidih dgn kelajuan sederhana selama lbh kurang 1 minit.
2- Perlahankan kelajuan dan tmbah air panas mendidih. Then guna kelajuan sederhana sehingga sebati.
3- Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Bergantung pada oven masing2.

Untuk topping saya guna 500 g milk choc compound, 250ml susu sejat, 3tbsp serbuk koko dan 2tbsp minyak. Hasilnya dapat bnyak. So next time kurangkan kpd 250g choc compound je..

No comments:

Post a Comment