Sunday, September 8, 2013

Tart Nenas

Assalamualaikum...Hari ni mood agak baik untuk berblog, jadi layankan aje sementara waktu ni...:))

Ok, resepi kedua untuk hari ni ialah Tart Nenas Gulung...Resepi saya dapat dari my cousin.Dia memang buat bisnes biskut raya and yang paling hot itemnya mestilah Tart Nenas. Saya pun kalau ke rumah dia memang akan cari tart nenas dulu. Memang sedap, cair dalam mulut..Terbaik la.

Tak nak membebel panjang, kita terus kepada resepinya..

I buat tart nenas yang comel2 je saiz..senang nak makan, terus masuk mulut sebiji.

Tart Nenas Gulung
Sumber: My Cousin

Bahan-Bahan

300g tepung gandum
250g butter
2 tbsp bumbung tpung jagung
2 tbsp bumbung tepung kastard
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu kecil gula icing
2bj kuning telur
2 sudu besar bumbung susu tepung
Sdkt serbuk penaik
Mix gula icing, butter, minyak sapi hngga putih
+ telur, tepung2…last skali tepung gandum…tmb sikit2…

Sapuan atas
Kuning telur
1 tbsp susu sejat@ susu segar
Pewarna kuning

Cara Penyedian:

1- Ayak tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan.
2- Pukul gula icing bersama dengan butter dan minyak sapi hingga putih.
3- Tambah telur, dan tepung jagung dan tepung kastard. Gaul rata.
4- Akhir sekali tambah tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati.
5- Canaikan adunan, letakkan jem nenas, sapu dengan sapuan kunig telur, bakar pada suhu 150 selama lebih kurang 25 minit ( bergantung kepada oven masing-masing).
6- Sejukkan diatas redai sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.


Nota Tambahan:
*Alas bekas pembakar dgn baking paper untuk mengelakkan ia melekat.
*Jem nenas, smpan dlm peti ais trlebih dhulu ntuk mudah dibulatkan.

No comments:

Post a Comment