Monday, June 17, 2013

Kek Span Cheese Bersalji

Salam. Update kedua untuk malam ini. Sementara mood untuk berblog masih ada.:)


untuk kali ni, saya nak kongsi resepi kek yang saya buat untuk birthday my sister last weekend. Kek yang telah di "request" sejak sebulan lalu. Terpaksa la buat jugak kan.  Resepi dari blog kak Yatie memories. Kak yatie punya kek cun melecun, kek saya macam biasalah, hasilnya tak secantik yang asal. Tp asalkan my sis puas hati, cukuplah.


Jom Semak Resepi 
( I copy paste je dr blog kak yatie, malas nak taip balik)
Actually resepi kek span sama dengan yang biasa sy buat. Boleh tengok kat sini untuk sukatan menggunakan cawan.

Kek Span Cheese Bersalji

Bahan-bahan : (loyang 4 segi 8 inci)
150 gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum*
1 sudu kecil baking powder*(*di ayak bersama gandum) 
150 gm gula kastor

5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml minyak masak / mentega cair
Perisa dan pewarna oren 
Coklat emulco

Cara-cara :
1.            Satukan gula, ovalette dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun masing-masing).
2.            Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
3.            Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4.            Bahagikan adunan pada 2 bahagian, satu letak perisa dan pewarna oren, satu bahagian lagi letak coklat emulco. Gaul sebati semuanya.
5.            Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 7 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan berasingan loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
6.            Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
7.            Biarkan kek benar2 sejuk barulah di hias. Kalau tak hias pun takpe.

 UNTUK KRIM
·                     1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
·                     1 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UTK TOPPING
·                     1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara menghias kek
1.            Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
2.            Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
3.            Akhir sekali taburkan cheese kraf 
yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
4.            Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Selamat Mencuba


No comments:

Post a Comment