Assalamualaikum
Setelah lama menyepi tanpa update yang terbaru, akhirnya sy kembali...Haha..bajet famous sgt...:)
ok, hari ni nak kongsi resepi roti jala yang my sis buat last weekend. Celebration for her birthday. Tapi kesian birthday girl kena masak sendiri. Nasib badan la kan. Dah la banyak yang my sis buat. Bayangkan nk menebar roti jala sebanyak 2kg gandum. Boleh tahan la lamanya jgk. Ada assistant kejap je menolongnya, lepas tu lesap ntah ke mana.
Jom Semak Resepi
* my sis google je resepi so, i'm not sure dari mane
Roti Jala
Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu sejat
1 biji telur
3 Tbs mentega
sedikit garam
pewarna
Cara Penyediaan:
1) Satukan semua bahan, kacau rata. ( guna whisk lagi senang)
2) Seeloknya tapis adunan untuk mendapatkan adunan yang tidak berketul-ketul.
3) Tebar diatas kuali menggunakan acuna roti jala
4) Setelah masak, boleh terus digulung atau dilipat.
5) Boleh dihidang bersama kari ayam atau ayam masak kuzi.
Jom Semak Resepi
* my sis google je resepi so, i'm not sure dari mane
Roti Jala
Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu sejat
1 biji telur
3 Tbs mentega
sedikit garam
pewarna
Cara Penyediaan:
1) Satukan semua bahan, kacau rata. ( guna whisk lagi senang)
2) Seeloknya tapis adunan untuk mendapatkan adunan yang tidak berketul-ketul.
3) Tebar diatas kuali menggunakan acuna roti jala
4) Setelah masak, boleh terus digulung atau dilipat.
5) Boleh dihidang bersama kari ayam atau ayam masak kuzi.
notakaki:
1)Resepi kari ayam, korang ikut resepi masing2 la ye. I segan ak kongsi resepi kari ayam saya ( sy yang masak kari ayam diatas, sbb tu la cair jek..haha)
2) My sis guna air je semua gnti susu sejat sbb katanya roti jala nanti nak makan dengan kari ayam, so kena kurangkan kalori kt roti jala. so, guna air je untuk bancuh roti jala.
3) Kalau adunan terlalu pekat, just tambah sedikit air..
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment