Wednesday, October 2, 2013

Durian & Coklat Crepe


Assalamualaikum. Rasa macam dah lama tak update blog kan..Hari ni saya cuma nak kongsikan resepi durian crepe lagi..Asyik2 crepe je...sabar je la ye..

Durian & choc crepe..Crepe I xsama saiz...:((

yang ni pun tak sama saiz jgk..:)

Saya guna resepi yang dulu jgk..and kali ni saya agak rajin ntuk copy paste...boleh terus rujuk resepi kat bawah. Tapi yang saya buat kali ni, saya gantikan susu sejat dengan  santan dsebabkan stok susu sejat dah habis. Hasilnya agak kurang memuaskan bagi saya sebab kulit crepenya agak kering. So, lain kali saya akan setia dengan resepi ni je, tak nak pandai2 modified resepi lagi..hehe

Durian Crepe
Sumber: Yati Memories
Nampak smooth je durian tu kan, I mixerkan durian tu dgn skit air, so hasilnya memang durian yang betul2 halus dan licin la...Tp silapnya kulit crepe ni agak besar, bila dilipat2 jd tebal plak lapisan bwhnya..:)

Bahan-bahan 
Adunan Crepes
3 sudu besar rata tepung Hong Kong/tpng gandum
4 sudu besar rata tepung kastard
4 sudu besar rata tepung jagung
2 sudu besar rata tepung ubi
3 biji telur-di kocok2 je
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar gula halus
1/4 sudu teh garam
250 ml susu cair- suhu bilik
1 sudu besar mentega cair/minyak masak
Pewarna purple- optional

Cara- Cara
  1. Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.
  2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.
  3. Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.
  4. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
  5. Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
  6. Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu
Bahan utk Inti
1 cawan non dairy whip cream
Blueberry filling secukupnya

Caranya. 
 Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental.
Masukkan dlm bekas dan simpan dlm petiais sementara menyediakan crepe.

Cara Penyediaan
  • Kepingan crepe ~ secukupnya
  • Non dairy whip cream- yg telah di pkl kental-(masukkan dlm piping bag senang di gunakan)
  •  Blueberry filling atau durian secukupnya~ 
  1. Letakkan sekeping crepe
  2. Letakkan non dairay whip cream di atasnya
  3. Kemudian letakkan 1 sudu kecil blueberry filling atau durian atau apa2 yg disukai
  4. Tutup kembali denga non dairy whip cream
  5. Lipat kiri dan kanan, atas dan bawah.
  6. Buat sehingga habis. Simpan dalam peti ais dan sangat sedap di makan dingin
Coklat Crepe~~

Lain kali saya nak letak choc filling lagi banyak...

Saya juga buat Coklat Crepe and saya guna adunan yang sama cuma ditambah 1 tbsp serbuk koko dan sedikit coklat emulco. If nak guna coklat emulco je pun boleh jugak.

Untuk coklat fillingnya pula saya dapat resepi dari sini.  Thanks ye tuan empunya resepi. Resepi ni dapat banyak coklat fillingnya. If, korang nak buat 1 adunan crepe kat atas, mngkin boleh buat 1/2 adunan je.. hari tu saya buat dapat banyak. Tapi Choc filling ni boleh jgk disapu pada roti. Nak buat inti untuk apam polkadot pun boleh jugak.

Coklat Filling
Sumber: Dapurmamasya

Bahan-bahan

1/2 cwn serbuk koko- ayak 
1 cwn gula 
2 1/2 cwn air /susu cair - guna susu 
1/2 cwn tpg jagung 
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung 

Cara 
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau. 

Cara untuk buat coklat crepe sama dengan durian cuma gantikan durian dengan coklat filling. Dan rasanya memang sedap. Boleh buat lagi lain kali.

Selamat Mencuba..:)

No comments:

Post a Comment