Monday, October 21, 2013

Daging Masak Blackpepper

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni cuaca mendung je kat tempat saya. Suasana macam musim tengkujuh, hujan sepanjang hari. Sejuk je manjang, kalau tido memang best..hehe..OK, back to our basic, hari ni saya nak kongsi resepi ddaging masak blacpepper campak2. Dinamakan campak2 sebab bahan-bahan ikut suka hati saya.


Jom semak resepi

Daging Masak Blackpepper

Bahan-bahan:
Daging dihiris nipis
Kicap pekat
Kicap manis
Sos tiram
sedkit  garam
lada hitam-ditumbuk
Halia-ditumbuk halus
Bawang putih- ditumbuk halus
Bawang besar- dipotong
Cili hijau- dipotong
sedikit minyak

Cara Penyediaan:
1- Gaul daging bersama bahan-bahan lain kecuali bawang besar dan cili hijau. Perap lebih kurang 1jam atau lebih. (kalau nak masak terus pun boleh cuma lagi sedap kalau diperap)
2- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan daging sehingga kering airnya. 
3- Tambahkan bawang besar da cili hijau. Gaul rata sehingga bawang lembut.
* Saya juga pernah tambah carrot dan tomoto yang dihiris nipis dalam menu ni. So, jadi lebih sihat bila ditambah sayuran kan. If nak tambah lada benggala kuning, hijau dan merah pun boleh, lagi cantik sbb warna warni dari lada  benggala tu.



No comments:

Post a Comment