Assalamualaikum...
Lama benar saya tak update blog. Memang mood untuk berblog agak kurang sejak lptop rosak. Skrg cuma update blog guna fon je...
So since mata xnk lelap lg penangan nescafe ptg td, sy nk kongsikan resepi kek gula hangus yg sy cuba pg td...alhamdulillah cantik je kejadian.
Jom semak resepi
Sumber: Cida de' Nuanza
Kek Gula Hangus
Bahan2
2 cup gula
2 cup air panas mendidih
3 tbsp butter
2 cup tpung gandum
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder( sy terlupa nk letak td, nsb baik kek jd)
1/2 tin susu pekat manis
1 tsp esen vanila
7biji telur
Cara Penyedian
1- Cairkan gula dalam periuk. Apabila gula cair, tambah air panas mendidih perlahan2. Berhati2 semasa tuang air panas kerana ia mungkin terpercik..
2- Kacau sehingga gula mencair sepenuhnya. Tmbh butter. Sejukkan.
3- Dalam bekas lain, pukul telur hngga kembang.
4- Tambah susu pekat manis, pukul sebati.
5- Tambah esen vanila dan pukul lg.
6- Perlahankan speed mixer, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit dan pukul sebati.
7- Tambah gula hangus dan pukul lg shgga sebati.
8 -Msukkan adunan dalam loyang yg telah digris dan dialas baking paper. Tutup loyang.
9 - Perap adunan selama 2-3 jam.
10- Bakar selama 45 minit api bawah sahaja then 15 minit terakhir guna api atas bawah.
P/s: bg sy kek ni agak manis bonda cakap ok...mgkin lain kali sy akan kurangkan gula atau susu pekat manis..kurangkan manis dalam makanan, lebihkan manis dlm senyuman...peace
No comments:
Post a Comment