Monday, January 26, 2015

Cekodok Pisang

Assalamualaikum...
Sejak akhir2 ni terasa rajin nak update blog...memang mood untuk berblog ni turun naik...pernah satu ketika, rasa nak delete je blog ni dsebabkan mood untuk berblog langsung hilang. Nasib baik xdelete kan...klu x trpksa create blog br bila mood ber blog dtg..

Ok. Hari ni saya cuma nk share tips untuk buat cekodol pisang. Kitorg org kelate pnggil "jeput pise". Pekena plak dgn teh, mmg layan la.

Actually xde la tips sgt pun sbb rasanya semua org tahu nk buat cekodok kan..cuma yg sy nk kongsikan disini cara nk dapatkn cekodok pisang yg bulat dan montok gitu..haha...sy suka yg montok2 gitu...

Ok..kita teruskan kpd resepiny secara ringkas...xde sukatan khusus ye sbb sy campak je semua

Bahan-Bahan

Pisang yang dilenyek
Tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam
Gula
Sedikit soda bikarbonat

Satukan semua, kacau shgga adunan agak pekat dan biarkan sekejap..waktu ni korang boleh la pi mandi dulu ke ( mcm sy pg td...hihi), kemas rumah k atau lyn le drama kt tv...sy biarkan setengah je td...then boleh digoreng.

Tipsnya ialah pnggunaan soda bikarbonat akn mmbntu kita untuk dpt cekodok yg bulat dan montok gitu...xperlu tmbh b.powder sbb klu ikut pngalamn sy, cekodok akan kecut balik selepas masak klu tambah b.powder....resepi dan tips asal dr bonda kesayangan, Pn Latifah Ibrahim...tp hasil cekodok sy xsempurna bulatnya pg td walaupun rasa mcm lbih kurang yg bonda buat...pepun mmg xleh lawan la hasil air tgn bonda.

Ok...tu je yg sy nk share hari...insyaAllah akan ada entry seterusnya lain kali...

No comments:

Post a Comment