Wednesday, July 15, 2015

Popia Sira Pedas

Assalamualaikum.
Hari ni nak kongsikan resepi popia sira pedas. Best untuk kudapan raya. Ini antara kudapan yang mesti saya buat untuk hari raya. Kalau tak raya pun kadang buat juga kalau teringin nak makan.

Resepinya simple je tapi part nak menggulung kulit popia memang menguji kesabaran sikit. Saya aritu nasib baik adam tolong, so cepat sikit.

Jom tengok resepi kalau korang nak buat.

Popia Sira Pedas

Bahan- Bahan:
1 bungkus kulit popia
5 tbsp cili kering yang diblend
4 ulas bawang putih
4 tbsp gula
4 biji cili padi ( bergantung pada anda)
1/2 tsp cuka
1 tsp garam

Cara Penyediaan:
1- Gulung kulit popia,gunting dan goreng sehingga kekuningan.
2- Tumis cili kering sekejap, tambah bawang putih dan cili padi yang ditumbuk. Goreng sehingga garing.
3- Tambah garam, cuka dan gula.
4- Biarkan gula mencair sepenuhnya dan biarkan pekat.
5- Tambah popia yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
6- Bakar dalam oven selama 15 minit pada suhu 150° C untuk pastikan ianya betul2 kering.

No comments:

Post a Comment