Tuesday, April 1, 2014

Asam Pedas Melaka

Assalamualaikum..

Hari ni saya akan kongsikan resepi ikan kembung masak asam pedas. Tapi bukan saya yang masak, my sis yang masak. Saya tolong makan je. Actually asam pedas biasanya famous kt melaka dan johor...kat kelantan ni mmg susah la nk jmpa asam pedas.

Ok. Kita terus kepada resepinya.

Asam Pedas

Bahan-Bahan
(sukatannya agak2 je)

Ikan
Tomato
Daun kesum
Bunga kantan
Bendi
Air asam jawa
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk ditumis:
1cawan cili kisar
1 inci halia
1 inci kunyit
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara Penyediaan:
1- Blend semua bahan- bahan tumisan dan tumis sehingga naik minyak.
2- Masukkan ikan, bunga kantan, bendi, daun kesum, sedikit air, air asam jawa dan tomato.
3-Biarkan sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
4- Perasakan dengan gula dan garam.

No comments:

Post a Comment