Assalamualaikum, selamat petang. Hari ni mood tak begitu baik. so better saya update blog daripada dok fikir yang bukan2..
Hari ni saya akan kongsikan resepi Puding Kasih bertaut. Dah lama buatnya cuma tidak berkesempatan untuk update blog. Resepi saya C & P dari blog K. Ita je.. Malas nak taip balik. Mintak izin ye kak..:)
PUDING KASIH BERTAUT
Sumber: Azlita masam manis
Bahan-bahan A
1/2 paket @ 2 sudu kecil serbuk agar-agar (dari
sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap Rose
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
Warna ni boleh ikut selera kita
Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke
dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit
dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau
sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah
mendidih, tutup api.
Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan
masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian
dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia
mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub
kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih
besar.
Bahan-bahan B
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket
agar2 di atas tadi, dlm 2 sudu kecil juga)
500 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka 1 helai daun pandan
(disimpulkan)
Cara Bahan B
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama
serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga
larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang
berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam
peti ais.
versi malas... campurkan semua dalam loyang besar..:)
Hasilnya apabila dipotong...
Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment