Assalamualaikum. Selamat pagi. Hari ni saya nak kongsikan mengenai bahaya penggunaan pewarna tiruan. Teks entry saya copy & paste dari fb Pn Lily Moha. Seorang dietitian. Mintak izin ye kak. Entry ni jgk sebagai reminder untuk saya ( yg konon2 baker pencen) untuk tidak terlalu menggunakan pewarna tiruan.
Yuk, kita fikir2 apa yang dikongsikan oleh Puan Lily Moha. Semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua.
Beberapa kajian ilmiah telah mengaitkan penggunaan pewarna buatan dengan hiperaktif pada anak-anak. Hiperaktif adalah suatu keadaaan di mana anak mengalami kesulitan untuk memusatkan perhatian dan mengawal perilaku mereka.
Sebuah hasil penelitian yang diterbitkan di jurnal media terkemuka Lancet mengungkapkan bahawa pewarna makanan meningkatkan tingkat hiperaktif kanak-kanak usia 3-9 tahun. Kanak-kanak yang mengambil makanan yang mengandungi pewarna buatan selama bertahun-tahun lebih berisiko menunjukkan tanda-tanda hiperaktif. Selain risiko hiperaktif, sekelompok sangat kecil dari populasi kanak-kanak (sekitar 0.1%) juga mengalami kesan sampingan lain seperti ruam, mual, asma, migrain dan mudah pitam.
Berikut adalah beberapa jenis pewarna buatan dan kesan samping yang ditimbulkan:
1. Tartrazine (E102 atau Yellow 5)
Tartrazine adalah pewarna kuning yang banyak digunakan dalam makanan dan ubat-ubatan. Selain berpotensi meningkatkan hiperaktiviti kanak-kanak, pada sekitar 1- 10 dari sepuluh ribu orang , tartrazine menimbulkan kesan samping langsung seperti urtikaria (ruam kulit), rinitis (hidung meler), asma, purpura (kulit lebam) dan anafilaksis sistemik (shock).
2. Sunset Yellow (E110, Orange Yellow S atau Yellow 6)
Sunset Yellow adalah pewarna yang dapat ditemukan dalam makanan seperti jus jeruk, aiskrim, keju, jeli, minuman soda dan banyak ubat-ubatan. Untuk sekelompok kecil individu, konsumsi pewarna aditif ini dapat menimbulkan urtikaria, rinitis, alergi, hiperaktif, sakit perut, mual, dan muntah.
Dalam beberapa penelitian sainstifik, zat ini telah dihubungkan dengan peningkatan kejadian tumor pada haiwan dan kerosakan kromosom, namun kadar konsumsi zat ini dalam kajian tersebut jauh lebih tinggi dari yang dikonsumsi manusia. Kajian Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) tidak menemukan bukti insiden tumor meningkat baik dalam jangka pendek dan jangka panjang kaerana konsumsi Sunset Yellow.
3. Ponceau 4R (E124 atau SX Purple)
Ponceau 4R adalah pewarna merah hati yang digunakan dalam berbagai produk, termasuk selai, kuih, agar-agar dan minuman ringan. Selain berpotensi memicu hiperaktiviti pada kanak-kanak, Ponceau 4R dianggap karsinogenik (penyebab kanser) di beberapa negara, termasuk Amerika Serikat, Norwegia, dan Finlandia. US Food and Drug Administration (FDA) sejak tahun 2000 telah menyita permis dan makanan buatan Cina yang mengandung Ponceau 4R. Pewarna aditif ini juga dapat meningkatkan serapan aluminium sehingga melebihi batas toleransi.
4. Allura Red (E129)
Allura Red adalah pewarna sinetis merah jingga yang banyak digunakan pada makanan dan minuman. Allura Red sudah dilarang di banyak negara lain, termasuk Belgia, Perancis, Jerman, Swedia, Austria dan Norwegia.
Sebuah kajian menunjukkan bahwa reaksi hipersensitif terjadi pada 15% orang yang menggunakan Allura Red. Dalam kajian itu, 52 peserta yang telah menderita gatal-gatal atau ruam kulit selama empat minggu atau lebih diikutkan dalam program diet yang sama sekali tidak mengandung Allura Red dan makanan lain yang diketahui dapat menyebabkan ruam atau gatal-gatal. Setelah tiga minggu tidak ada gejala, para peserta kembali diberi makanan yang mengandung Allura Red dan dimonitor. Dari pengujian itu, 15% kembali menunjukkan gejala ruam atau gatal-gatal.
5. Quinoline Yellow (E104)
Pewarna makanan kuning ini digunakan dalam produk seperti aiskrim dan minuman energi. Zat ini sudah dilarang di banyak negara termasuk Australia, Amerika, Jepang dan Norwegia karena dianggap meningkatkan risiko hiperaktiviti dan serangan asma.
Korang tahu, dalam teh pun depa buh pewarna. Bukan teh hijau yang femes itu, tapi teh kuning cicah biskut mayat tu. Itu teh hijau beli di Siam, memang ada pewarna tambahan.
Ada sahabat dalam industri cerita, untuk urusan mengimport makanan ke luar negara perlu tambah pewarna dan perisa supaya rasa dan warna mengikut piawai. Jadinya, sahabat nipun serba salah nak bawa produk ke luar negara.
- penerangan bagi setiap pewarna adalah copy&paste.
Ok. Dah baca semua? Seterusnya saya nak kongsikan sedikit pengalaman baking saya yang mana saya memang suka buat kek yang berwarna. Konon2 untuk bagi kek lebih menarik dan tertarik. Antara kek yang menggunakan banyak pewarna tiruan ialah rainbow kek dan juga red velvet cake. Dan saya juga pernah mewarnakan roti jala dengan warna pelangi. Boleh bayangkan tak? Roti jala yang asal cuma warna kuning saya warnakan dengan macam2 warna. Bukan tak tahu mengenai bahaya pewarna tiruan sebelum ni tapi kadang kita terlupa bila diri terlalu excited dengan pelbagai warna dan perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan lain dari yang lain.
Dan sekarang fenomena rainbow pada makanan memang menjadi trend sehingga timbulnya resepi laksam rainbow, biskut rainbow . Semua pun nak di" rainbow"kan. Sekali pandang memang cantik lebih2 lagi apabila penggunaan pewarna tiruan yang banyak, warna makanan akan lebih menarik. Namun begitu fikirkan tentang kesannya especially kepada kanak- kanak seperti yang dikongsikan oleh Puan Lily Moha.
Jadi, ubah mulai hari ini. Banyakkan penggunaan pewarna asli dan kurangkan penggunaan pewarna tiruan. Pesanan untuk diri sendiri!!!
. Lupakan mengenai warna2 yang menarik dan tertarik tetapi berusaha untuk buat kek yang lebih sedap dan sihat. Sama2 kita ubah..
No comments:
Post a Comment