Assalamualaikum. Hari ni saya cuba buat jeput malah. Actually jeput malah ni sama seperti cekodok atau cucur cuma ianya digoreng besar2 then dipotong kecil untuk dimakan. Bahan bahan untuk buat pun simple je.
Walaupun resepinya simple, saya nak letak jugak resepinya disini untuk rujukan saya nanti. Resepinya saya google dan olah ikut bahan yang ada kat rumah. Mostly resepinya hmpir sama cuma berbeza pada bahan tambahannya.
Bahan- bahan tepung gandum, garam, gula, soda bikarbonat,ikan bilis dan kangkung serta sedikit pewarna kuning. Boleh juga gantikan ikan bilis dengan udang. Atau boleh juga tambah bawang, kucai, carrot. Gaul semua dengan air sehingga sebati. Sukatannya agak2 je dan adunan jeput perlu dibiarkan sekurang- kurangkan 15minit sebelum digoreng.
Untuk pencicahnya bahan2 yang diperlukan cili kering, cili padi, kacang tanah yang ditumbuk, bawang putih, air asam jawa atau cuka, garam dan gula. Masak semua dgn api kecik. Boleh jgk tambah sedikit tpung jagung untuk pekatkan kuah.
Jeput malah ni sedap dimakan bersama pencicahnya, timun. Ada jugak yg mkn bersama keropok, taugeh ala 2 rojak. Ikut selera masing2.
Entry kali agak malaskan. Resepi pun dalam ayat. Punyalah pemalas nk update betul2. Gmbr jeput malah tadi pun takde. Dah lama rasanya tak ambik gambar makanan. Mungkinkah faktor usia yang semakin meningkat? Haha
No comments:
Post a Comment