Assalamualaikum. Hari ini saya ingin berkongsi resepi yang sangat simple iaitu terung goreng kicap. Saya selalu jugak masak terung goreng tapi cuma goreng biasa bersama udang. Dua tiga hari lepas saya menonton tv rancangan diari mangkuk tingkat bersama ili dan dia tunjukkan cara masak terung goreng kicap. Agak menarik kerana terung di goreng secara deep-fry terlebih dahulu. Saya tak pernah cuba cara begini. Jadinya terung tidak mudah hancur bila goreng terlebih dahulu. Bila berkesempatan dan kebetulan mak beli terung, saya terus mencuba dan hasilnya memang boleh tahan. Letak cili lebih cikit dan saya tambah sedikit ikan bilis untuk lebih ummp. Bagi selera saya la. Bergantung pada anda. Memasak senang sahaja. Letak aje apa yang ada kat dapur.
Jom tengok resepi yang sangat simple ini.
Terung Goreng Kicap
Bahan-Bahan:
Bawang putih
Cili padi
Terung ungu
Kicap manis
Ikan bilis
Garam.
Cara Penyediaan:
1- Belah 4 terung dan potong kecil lebih kurang 1 inci.
Goreng deep fry sekejap. Ketepikan.
2- Tumbuk bwg putih n cili padi. Ketepikan. Dan tumbuk kasar ikan bilis. 3- Tumiskan bawang sekejap dan masukkan ikan bilis. Tumis sehingga naik bau. Masukkan kicap manis..then msukkan terung. Goreng sekejap. Perasakan dgn garam. Dah sedia untuk dimakan.
4- Lagi sedap dimakan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment