Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi rendang ayam yang kitorang buat raya haji aritu. Actually bukan saya yang masak,saya cuma google resepi, yang masaknya kakak saya.
Resepi asal dari blog mamacupie (www.mamacupiecorner.blogspot. com)
Bagi saya resepi mamacupie ni agak mudah dan sedap. Next time boleh try lg. Cuma next time saya nak tambah cili padi nak bagi pedas. Lagi kaw kalau pedas. Tapi ia bergantung kepada selera masing2.
Resepinya
1 ekor ayam
15 biji bwang merah
5 biji bwg putih
10 tgkai cili kering
6 batang serai
2inci lengkuas
2 inci halia
1/2 inci kunyit
3 sudu besar kerisik
Air asam jawa (gnti dgn asam keping)
Santan
Minyak masak
Kulit kayu manis
Daun kunyit / daun limau purut
Gula melaka atau nise
1- Panaskan minyak dan goreng kulit kayu manis sekejap. Angkat dan ketepikan. (Tak buat sebab stok kayu manis tak de)
2- Kisar bawang, kunyit, lengkuas, halia, cili kering, separuh daripada serai.
3- Tumis sehingga naik minyak.
4- Tambahkan ayam, gaul rata dan masak seketika sehingga ayam meresap semua bahan tumisan.
5- Tambah santan, asam keping, gula melaka dan kerisik. Masak sehingga agak kering. Perasakan dengan garam. Tambah daun kunyit san daun limau purut yang diracik halus.
No comments:
Post a Comment