Saturday, March 15, 2014

Kek coklat

Assalamualaikum, selamat pg!!!! 
Alhamdulillah bumi dibasahi hujan sejak petang semalam setelah hmpir 2 bln tidak hujan... 
Hari ni saya akan kongsikan resepi kek coklat yg saya buat minggu lepas...seperti biasa sememangnya entry tertunda...
Resepi asal dari Pn Sabrina Khan dari facebook page Resepi Masakan. Resepinya mudah tapi hasilnya memang best sgt..InsyaAllah anda akan puas hati dengan hasilnya.

Jom semak resepi...

KEK COKLAT

BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 tsp ovalette
2 biji telur

CARA PENYEDIAAN
1- Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2- Blend telur bersama gula dan ovalette sehingga kembang.
3- Tambah susu pekat manis dan blend lg.
4- Akhir sekali tambah minyak masak dan blend lg sehingga sebati.
5- Masukkan bahan-bahan yang di blend kedalam tepung yang telah diayak. Kacau bersama air.
6- kukus selama sejam atau sehingga masak.

Untuk krim coklat:
Bahan-bahan
Susu sejat( aritu sy guna susu tepung yg dibncuh dengan sdkit air)
Coklat compound
Sdkit minyak masak

1- Panaskan susu dengan api perlahan sehingga sdkit mendidih kt tepi periuk.
2- Matikan api dan msukkan coklat compound yg telah dicincang halus.Kacau rata sehingga coklat mencair.
3- Tambahkan minyak msak dan kacau rata.
4- Biarkan krim coklat sedikit sejuk sblum dicurahkan diatas kek.

P/s: sukatan susu dan coklat masakan bergantung kepada kepekatan krim coklat yg diingini.

No comments:

Post a Comment