Assalamualaikum. Hari ni saya bersemangat nak meng'clear'kan draf kat blog ni. So resepi kedua untuk hari ini ialah kek coklat JM. Dinamakan JM kerana tuan punya resepi ada fb fanpage Jom Masak. Dan sememangnya saya banyak belajar dari fanpage JM ni. Terima kasih atas segala ilmu, tips dan resepi2.
2cwn tepung gandum
1sdt baking powder
1sdt soda bikarbonat
**ayak bahan diatas
B
1cwn serbuk koko
1cwn gula perang
1cwn ssu pekat
1cwn air panas**
1cwn air biasa**- saya guna susu sejat
4sdb ssu tepung (lagi sedap jika ssu tepung coklat)** - saya tak letak
(optional..bahan bertanda** blh jugak ditukar dengan susu cair @ susu segar @ susu coklat & blh abaikan ssu tepung)
1cwn minyak masak
~ : masak sume bahan atas api slow hingga larut
C
2 biji telur A- saya guna 3 biji telur gred B
1sdt esen vanilla
Cara Penyediaan:
1) Pukul telur dengan whisk hingga berbuih (x perlu guna mixer)..masukkan esen
2) Masukkan bahan yg dimasak...kacau sebati
3) Masukkan tepung yg diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
4) Tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
5) Tutup loyang dengan aluminium foil atau apa saja utk elak air dari menitik
6) Kukus sejam atau hingga masak dgn api sederhana
7) Tunggu sejuk sebelum dituang topping
Topping
100ml susu cair
300g choc masakan dicincang
2sdb butter - saya guna minyak masak
1sdb serbuk koko- saya tak letak
cara cara
Masak susu atas api slow hingga mendidih tepi....ttup api
Masukkan choc & serbuk koko...kacau hingga sebati..
Masukkan butter...kacau sebati...
Boleh tuang atas kek.
** sejukkan n lebihan dalam peti ais untuk deco
Untuk Cream Cheese topping
250 g cream cheese
1/2 cawan whipping cream - saya guna 11/2 cawan
1/2 cawan gula
saya tambah 150g butter
putar butter, gula ising dan cream cheese sehingga sebati terlebih dahulu sebelum ditambah whipping cream yang masih cair. Putar lagi sehingga sebati.
Yang ni versi malas, saya cuma letakkkan cheese topping kat tengah dan curahkan coklat ganache je kat atasnya.
Coklat ganache mesti disejukkan terlebih dahulu sehingga agak keras sebelum dipaipkan diatas kek jika nak buat seperti gambar kat ats. Idea untuk jadikan Russian Black and White cupacake dari blog Kak Ita Masam Manis. Saya cilok idea dari sana. Tapi hasil yang saya buat tak la awesome macam yang k.ita punya. Boleh tengok sini untuk tengok hasil yang k.ita buat.
Ini saya buat lama dulu guna resepi kek coklat JM jgk. Tapi saya tak dapat rasa kerana kek ni dibuat untuk orang. And Alhamdullillah diorang cakap kek ni sedap. ^___^
p/s: mungki en3 seterusnya agak lambat sebab saya sudah bosan dengan internet yang macam siput merangkak..:((
No comments:
Post a Comment