Sunday, May 3, 2015

Kek Gula Hangus

Assalamualaikum...
Hari ni saya akan kongsikan resepi kek gula hangus yg mudah. Tak perlukan masa yang lama untuk menyediakannya. Resepi yang sama seperti dalam entry sebelum ni. Cuma langkah penyediaan yang lebih mudah. Jom tengok resepi. Ia adalah versi yang sy telah ber 'experiment' dan bg saya inilah resepi yg terbaik.

Kek Gula Hangus

Bahan-Bahan

1 cup gula
1 cup air panas
1 cup tepung gandum
4 biji telur
1/3 cup susu pekat manis
2 tbsp marjerin
1 tsp esen vanila
1 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp b.powder (optional)

Cara Penyediaan
1- Cairkan gula dengan api perlahan. Apabila gula mencair sepenuhnya, masukkan air panas. Berhati hati semasa masukkan air panas. Kacau sehingga gula cair dan masukkan marjerin. Kacau sehingga marjerin mencair. Tutup api.
2- Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
3- Pukul telur sekejap sehingga berbuih, tambahkan susu pekat manis dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
4- Perlahankan speed dan masukkan tepung gandum. Pukul sebati.
5- Masukkan air gula hangus yg masih panas dan putar sebentar.
6- Tapiskan jika ada ketulan dan masukkan dalam loyang yang telah digris mentega dan dialas dengan baking paper.
7- Bakar selama 35-40 minit. 25 minit pertama menggunakan api bawah sahaja dan selebihnya menggunakan api atas dan bawah.

Note:
- perbezaan dengan resepi yg biasa ialah air gula karamel tak perlu disejukkan terlebih dahulu dan adunan juga tidak perlu diperap sebelum dibakar.

Selamat Mencuba & Happy Baking...

No comments:

Post a Comment